To, že se jedná o sůl užitečnou, nejsou nějaké výmysly. Její dvě hlavní složky jsou totiž hořčík a síran. A ty mají dle studií odborníků velké a všestranné příznivé účinky na organismus lidí i na rostliny.

 sůl v misce.jpg

Proč epsomská?

Své jméno získala podle anglického městečka Epsom. Dle historických pramenů poblíž něj v 17. století našel místní farmář pramen, který byl velice bohatý na obsah siřičitanu hořečnatého. A nedlouho poté byly objeveny výjimečné léčivé účinky této sloučeniny.

 

Proč zdraví prospěšná?

sírany


        podílejí se na vyplavování toxinů z těla


        zlepšují vstřebávání potřebných živin


        zmírňují migrény

 

hořčík


        pomáhá funkci svalů a nervů


        snižuje záněty


        hraje významnou roli při regulaci aktivity mnoha enzymů (týká se více než 300 enzymů)


        pomáhá produkovat serotonin, tzv. hormon štěstí

anglická růže.jpg 

Minerály hořčíku a síranu se snadno do našeho těla vstřebávají přes pokožku. Proto je pro jejich doplňování jednou z nejlepších voleb lázně obsahující epsomskou sůl. Koupele uvolňují svalové napětí, pomáhají organismu zbavovat se škodlivých látek, pomáhají ke kvalitnějšímu a klidnějšímu spánku, brání kornatění cév, snižují nepravidelnosti srdečního tepu, tvorbu krevních sraženin a krevní tlak.

Epsomskou sůl můžeme též využít ve formě tělového peelingu, při pedikůře ke změkčení a osvěžení kůže, jako součást masky na mastné vlasy a pro jejich větší objem, ke snížení zadržování vody v těle, detoxikaci.

 

Proč na zahradu?


       protože při hnojení touto solí budete mít svěží, zelenější trávník i květiny (prospívá hlavně růžím, mají pak sytější barvu květů)


       protože při hnojení touto solí budete mít bohatší úrodu ovoce a zeleniny (pomáhá rychleji klíčit semenům, lépe se adaptovat a růst sazenicím, zvětšuje plody a vylepšuje jejich chuť)


       protože tato sůl odhání dotěrné slimáky a pomáhá ničit plevele (aplikujeme formou postřiků nebo sypeme na záhony)


       protože tato sůl je výborným přírodním hnojivem při nedostatku hořčíku (rostliny mají při něm žluté nebo zvlněné listy), hnojí se postřikem nebo se sůl přidává do půdy k rostlinám a zalije