Léto už nám klepe na dveře a spoustu milovníků kávy hledá alternativu k několika šálkům horké kávy, kterou si denně dopřávají, jelikož v letních vedrech mají spíše chuť na něco studeného, ale stále si chtějí vychutnat svoji dávku kofeinu. V takových chvílích přichází na řadu různé varianty ledových káv. Většinou k výrobě ledové kávy nepotřebujete nic speciálního. Jen něco, přes co kávu uděláte, případně mléko, smetanu, kávový sirup, něco na oslazení a samozřejmě hrnky na kávu nebo skleničky na kávu.

Jaké druhy ledové kávy známe?

ledové espresso

Ledové espresso

Pokud se vám zdá ledová káva příliš přeslazená a její chuť až moc vzdálená od původní kávy, možná si nejvíce vychutnáte právě ledové espresso. Espresso si uvařte, jak jste zvyklí, nechejte ho alespoň trochu vychladit a přidejte k němu do nízké sklenice kostky ledu. Abyste kávě dodali jemnější chuť, přidejte sirup do kávy ve vaší oblíbené příchuti.

Frappé

Frappé mnoho z nás zná především z dovolených, ale tato káva je opravdovým požitkem pro ty, kteří rádi nechávají své chuťové pohárky hýčkat jemným spojením kávy a mléka. Směs kávy, mléka a ledu se protřepává tak dlouho, dokud nápoj netvoří z velké většiny krémová pěna. Obvykle se frappé servíruje ve vysoké sklenici ozdobené čokoládovým sirupem a kopečkem šlehačky

frappé

Ledové latté

Pro ty, kteří milují ledovou kávu a mají rádi spojení silného espressa s mlékem, je ledové latté naprosto ideální volbou. Espresso se nechá vychladit a zalejí se s ním kostky ledu. Studené mléko se poté našlehá tak, že se na povrchu vytvoří tenká vrstva krémové pěny a přidá se k nápoji. Můžete nápoj doplnit i o různé sirupy k ochucení.

Affogato

Pokud se chcete opravdu zchladit, vyzkoušejte affogato. Neodolatelná kombinace silného espressa, kterým se zalije kopeček vanilkové zmrzliny. Ta se začne pod vlivem horkého espressa roztékat a vytvoří tak pro vás napůl vynikající krémovou kávu a napůl lahodný dezert.